Inceputul lumii si alte povesti

Dec 18 2011

Inca din prima pagina a cartii sale “The Grand Design” Stephan Hawking ne asigura ca  religia si filosofia nu mai sunt de folos pentru ca nu pot raspunde la intrebarile acelea mari la care se ambitioneaza ele sa raspunda: cine a facut totul, de unde venim, cum a luat nastere lumea etc.

 Stiintele naturale pot raspunde acum la aceste intrebari. Cum sunt curios din fire am apasat magicul buton “buy” de pe Kindle si raspunsul a venit, sub forma unei carti electronice, aproape instantaneu. Si am inceput sa citesc cu mare nerabdare sa aflu cum a fost facuta lumea.  Ce am citit a fost o poveste acceptabila dar seaca. O poveste buna devine un mit, o sursa de inspiratie. De exemplu legenda lui Icar ne-a imaginat ca omul poate sa zboare si intr-o buna zi omul a zburat.

Povestea lui Hawking (sau a stiintei) imi spune ca orice lume e psibila si ca universul de acum e rezultatul hazardului. Stiintific nu e nevoie de creator, e nevoie doar de acea singularitate (nimicul) si restul vine de la sine, dintr-un haotic amestec in care sunt incercate toate permutatiile posibile. Legile fizicii sunt astfel si nu altfel  in acest univers pentru ca din intamplare, din cele 10 la puterea 500 de posibilitati pe care materia le are le indemana, a aparut aceasta posibilitate, poate unica pentru viata. Lumea s-a nascut din nimic prin hazard

Povestea are o frumusete austera si tragica numai daca o dramatizez un pic. Adica daca devine arta, ceea ce fizica nu doreste pentru ca vrea sa fie “adevarata”, “stiintifica”. Faptul ca venim din nimic prin hazard e o poveste mai slaba decat faptul ca lumea a fost facuta in 6 zile de Dumnezeu. Daca in sfarsit am reusit, precum Icar, sa zburam, de ce sa nu ne inspire povestea cu Dumnezeu  sa facem si noi o lume in 6 zile? Cu cer, pamant, pasari si fiinte neimaginate pana acum.

Nu este telul stiintei sa fondeze mituri. Dar stiinta a aparut din dorinta oamenilor de a cunoaste ce este in mintea lui Dumnezeu (Decartes, Newton erau doi oameni religiosi). Iar Dumnezeu a facut o gramada de lucruri pe care in parte am reusit sa le facem si noi, in parte nu. Ne-a iesit p

artea cu ridicarea la cer, cea cu distrugerea unui oras prin foc venit din cer, ne-a iesit smecheria vindecarii miraculoase (o gramada de boli incurabile de pe vremea romanilor sunt vindecabile acum), ne descurcam bine cu comunicarea instantanee (avem live streaming in loc de vise cu ingeri).

Unele ce-i drept nu ne ies: stam mai prost cu iubirea de aproape si pana acum nu am facut nici o lume in 6 zile. Dar, cine stie, cand arta, lumea digitala si genetica vor gasi un limbaj comun, probabil vom putea genera lumi cu entitati capabile de creatie la randul lor. Daca stiinta/fizica va ramane  in povestea posibilitati 10 la  puterea 500, atunci, pana se schimba stiinta asta noua prefer zeii. Sunt mai proactivi pastedGraphic.pdf

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter

Un comentariu

Facebook comments:

  1. In “The Grand Design” Stephen Hawking postulates that M-theory may be the Holy Grail of physics…the Grand Unified Theory which Einstein had tried to formulate, but never completed. It expands on quantum mechanics and string theories.

    In my free ebook on comparative mysticism, “the greatest achievement in life,” is a quote by Albert Einstein: “…most beautiful and profound emotion we can experience is the sensation of the mystical. It is the sower of all true science. To know that what is impenetrable to us really exists, manifesting itself as the highest wisdom and most radiant beauty – which our dull faculties can comprehend only in their primitive form – this knowledge, this feeling, is the center of all religion.”

    E=mc², Einstein’s Special Theory of Relativity, is probably the best known scientific equation. I revised it to help better understand the relationship between divine Essence (Love, Grace, Spirit), matter (mass/energy: visible/dark) and consciousness (f(x) raised to its greatest power). Unlike the speed of light, which is a constant, there are no exact measurements for consciousness. In this hypothetical formula, basic consciousness may be of insects, to the second power of animals and to the third power the rational mind of humans. The fourth power is suprarational consciousness of mystics, when they intuit the divine essence in perceived matter. This was a convenient analogy, but there cannot be a divine formula.

Raspunde