Ernest Hemingway – despre literatura si alte obsesii

Sep 11 2011

ernest hemingaway

Ce este cel mai puternic in scrisul lui Hemingway ramane  in minte fara notite pentru ca e ceva care emana din toata cartea sau din toate cartile lui, nu  din cateva fragmente. Ce notez aici nu sunt pasajele cele mai interesante, ci ce poate starni curiozitatea despre Hemingway si nebuniile lui.

In Dealurile verzi ale Africii, autorul, un personaj al cartii, intra intr-o discutie despre literatura cu un cititor amator , Kandinsky. Prilej pentru mici razbunari si mari sentinte.

Scriitorii

“Scriitorii ar trebui sa lucreze singuri. Ar trebui sa se vada intre ei doar dupa ce isi termina lucrul, si nici nu ar trebui sa o faca prea des. Altfel, ajung ca toti scriitorii aia din New York. Stau toti adunati ca niste omizi varate intr-o sticla si incearca sa capete hrana spirituala si cunoastere din sticla si din contactul pe care il au intre ei. (…) Se simt singuri in afara sticlei. Si nu vor sa fie singuri cu ideile lor si nici o femeie nu l-ar iubi atat de mult pe vreunul din ei incat acela sa scape de singuratate alaturi de ea sau sa-si uneasca propria singuratate cu a ei sau sa infaptuiasca ceva care ar face ca restul lucrurilor sa isi piarda orice urma de importanta.”

Banii si scriitorul

“Vedeti dumneavoastra, noi ne trasforma scriitori in ceva foarte ciudat. (…) Ii distrugem prin diferite mijloace. In primul rand, ii distrugem economic. Ajung sa faca bani. Scriitori se imbogatesc doar din intamplare desi cartile bune ajung toate sa faca bani pana la urma, intr-un fel sau in altul. Ei, si cand scriitorii nostri dau de bani, incep sa-si ridice standardele de viata – si atunci sunt prinsi in capcana. Sunt nevoiti sa scrie pentru a-si pastra proprietatile, nevestele si tot tacamul, si asa ajung sa scrie porcarii. Si nu pentru ca ar vrea sa scrie porcarii ci pentru ca scriu in graba. Pentru ca scriu atunci cand nu au nimic de zic, cand nu e apa in fantana. Si asta fiinda sunt ambitiosi. Dupa care, odata ce si-au tradat talentul incep sa se justifice si atunci scriu alte porcarii. Sau se apuca sa-i citeasca pe critici.”

Cel mai bun

“In primul rand trebuie sa ai talent, foarte mult talent. Cum avea Kipling. Si-apoi trebuie sa ai disciplina. Ca Flaubert. Apoi trebuie sa ai o conceptie clara legata de ceea ce poate deveni cartea respectiva si o contiinta de sine absoluta, la fel de stabila ca sistemul metric, asta ca sa eviti sa fii fals. Pe langa toate astea, trebuie sa fii inteligent, dezinteresat si, mai presus de toate sa ramai in viata. Incercati sa va imaginati cum ar fi sa se adune toate calitatile astea intr-o singura persoana. Cel mai greu lucru, avand in vedere cat de repede trece timpul, ii va fi sa ramana in viata si sa-si faca treaba.”

O constiinta de sine absoluta… europenii in vremea lor de glorie lasau zeilor acesta povara. Ce poate fi mai ciudat si mai naiv pentru un european sceptic decat acest american increzator in sine? Dar Hemingway scrie mai departe literatura.

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter

Un comentariu

Facebook comments:

  1. [...] sursa foto [...]

Raspunde