Criza spiritului american

Jun 16 2010

O carte scrisa de un seducator  al mintii. Cartea este elitista. Ca sa-l combati sau ca sa fii de acord cu autorul trebuie sa fi citit inainte ceea ce el numeste Marile Texte (literare si filozofice) ale civilizatiei occidentale, un fel de canon. Allan Bloom este un neconservator iar conservatorism fara canon nu se poate. In acelasi timp lectura este facila pentru ca autorul este un tip politicos: explica clar si pe scurt supozitiile de la care pleaca, textele pe care le are in gand atunci cand sustine  o idee, traditia din care creste. Fara aceasta politete probabil ca nici nu am fi auzit de el.

Dar ce aduce carte? Nimic nou. Doar ne reaminteste cum s-a nascut lumea (civilizatia) in care avem hazardul de a ne fi nascut.  Iar daca ne place de acesta lume, daca stim sa ne bucuram de ea, Bloom incearca sa ne arate ca o putem pierde foarte usor, aproape fara sa stim. Asa cum in  ’33 (el face comparatia asta) vechea Germanie a apus prin vot democratic tot asa si noi, democratic, putem pierde liberatea de care ne bucuram. Nu are de-a face cu declinul occidentului (Spengler). Este o carte optimista, dar un optimism muncit.

Evident nu pot reproduce aici demonstratia lui de 400 de pagini. Bloom este un profesor si in centrul argumentati lui sta Universitatea ca singura institutie capabila sa educe in continuare oameni indeajuns de puternici incat sa pastreze, apere si imbogati civilizatia occidentala.  Nu sunt de acord cu el dar motivele mele nu sunt atat de seducatoare precum argumentatiile lui. Important este ca autorul, dincolo de probleme si solutii, reuseste sa transmita un sentiment al fragilitatii,” sa feminizeze” civilizatia occidentala astfel incat  dintr-un cavalerim intelectual sa sari in apararea vechilor ei valori.

Care sunt acestea in opinia profesorului si cum ar trebui aparate, asta trebuie descoperit. Lectura este palpitanta. Desi nedormit de ceva timp finalul cartii (cam o suta de pagini dense)  m-a tinut treaz ca o cafea amara si tare.

Alte articole:

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter

Un comentariu

Facebook comments:

  1. [...] 01 2010 Frunzaream printr-o carte despre care am mai scris pe blog si am dat pe un pasaj in care Allan Bloom incearca sa explice nepasarea care ne acopera tocmai cand [...]

Raspunde